Eén van Belgiës grootste batterij-opslagsystemen (BESS) komt in Balen te staan


Ontdek hoe BESS black-outs voorkomt

In het voorjaar van 2022 startte Nala Renewables, een joint-venture van grondstoffenhandelaar Trafigura (eveneens moederbedrijf van Nyrstar) en de wereldwijde investeringsmaatschappij IFM Investors, met de bouw van BESS op de site van zinksmelter Nyrstar in Balen.

Jeroen Van Elsacker

energiespecialist bij Nyrstar

“Het is belangrijk om nieuwe technologieën te integreren om de energietransitie te realiseren. Op dit moment is batterijopslag de meest geschikte methode om een overschot aan energie op te slaan.”

Wat is er bijzonder aan BESS?


BESS is een mega-batterij die erin slaagt om 25 megawatt (MW) op te slaan gedurende 4 uur. Dat zegt misschien niet zoveel, maar wel als je weet dat 1 MW zo’n 1.000 huishoudens tegelijk van stroom kan voorzien.

Met een energiecapaciteit van 100 MWh kan BESS in theorie 100.000 huishoudens 1 uur lang van stroom voorzien.

Waarmee kan je dat vergelijken?

  • Met het opladen van een elektrische wagen. Een volle BESS-batterij bezit voldoende energie om 1.563 keer een Polestar 2 op te laden. Dat geeft een rijbereik van bijna 700.000  kilometer.
1563x

Polestar 2 laden

  • Of met het laden van je smartphone. BESS kan meer dan 8 miljoen iPhones 13 tegelijk opladen. Dat is een stevige powerbank.

8 miljoen

Indrukwekkende cijfers, maar zal BESS daar ook echt voor gebruikt worden? Eigenlijk wel, want BESS is rechtstreeks verbonden met het Belgische hoogspanningsnet dat zowel huishoudens als de industrie van stroom voorziet.

Wat doet BESS precies?


BESS is verbonden met het hoogspanningsnet van netbeheerder Elia en zorgt mee voor de stabiliteit van het Belgische net. De mega-batterij komt ‘in actie’ op momenten dat vraag en aanbod niet 100 procent matchen.

  • Hoe dat werkt, waarom BESS goed is voor het milieu en er zo black-outs vermeden worden, leggen we uit in deze video.

De essentie van BESS

BESS is rechtstreeks verbonden met het Belgische hoogspanningsnet.

De mega-batterij laadt en ontlaadt in functie van vraag en aanbod op het net.

BESS helpt de netbeheerder zo om het net stabiel te houden.

Het batterijopslagsysteem gebruikt opgeslagen energie, wat het inschakelen van gascentrales op piekmomenten en bijhorende CO2-uitstoot vermijdt.

30 miljoen

  • Nala Renewables investeert 30 miljoen euro in de ontwikkeling van BESS op de site van Nyrstar en wil graag dat die investering rendeert. Daarom heeft het afspraken gemaakt met de netbeheerder.
  • Elia betaalt Nala Renewables als de netbeheerder stroom van BESS gebruikt om het hoogspanningsnet te stabiliseren. Nala Renewables betaalt Elia als het stroom van het net haalt om BESS op te laden.
  • Het verschil is dat ontladen gebeurt bij hoge energieprijzen (meer vraag dan aanbod) en dat opladen gebeurt bij lage energieprijzen (meer aanbod dan vraag).

Heeft BESS een gezicht?


Hoe ziet zo’n mega-batterij eruit? Mega natuurlijk. BESS bestaat uit 24 zeecontainers van 12 meter lang, 3 meter breed en 2 meter hoog die om veiligheidsredenen op 3 meter afstand van mekaar staan. Elke container zit boordevol batterijcellen.

24x
12 meter
3 meter
2 meter

Wanneer zal BESS klaar zijn?


Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering en Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme gaven op 10 maart 2022 de eerste spadesteek voor de bouw van BESS. De oplevering is voorzien tegen eind dit jaar.

Lees meer over de duurzame initiatieven van Nyrstar op tijd.be/connect/nyrstar/transition

Placeholder
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.